Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 24 February 2012

Syue + Syiey = SyueSyiey

Assalamualaikummmmm....kum kum kum... :p
bertemu lagi kaly ni dlm episod ke 10  di ruangan I My Me Mine!!
nak taw syue nak update sal ape??
pasaaaalllllllllll......uuuummmmmm....pasaaaalllllll.........SUSHI!!
rasenye ramai org ske mkn sushi btul x? harini free sgt sbb ada 1 klaz je. so?? kuar kejapp hilangkan tekanan assignments kt campus. Besides, mmg lme dah tringin nak mkn sushi coz lme dah xmakan.. rinduuuuu :p


Dipendekkan citer, ambe kuar le ke Berjaya Mega Mall, Kuantan yg terletak dkt blkang kampus kteorg (amboiii!! dekat beno..) dgn ditemani sorang girl ni yg mana "beliau" adalah classmate ambe.. si Lisa, a sabahan girl. tp die tinggal kt semenanjung taw, xgitu Lisa?? hehehe
okeh, sampai je kt sne kteorg singgah dkt cool blog dulu unt beli minuman (almaklumlah nak jimatkan kos,hahah). then baruler kteorg order sushi kt Japanese Restaurant ni, nme restoren tu " SUSHI NO YA". syue pon xtahu apekebendanya maksud No Ya tu k. jgn ditanyer, yg penting Halalan Toyyiba ;)


Asalnye nak makan sushi tp trnampak plak menu ramen, so tetibe plak tukar pkiran. Syue order le seafood ramen n si kawan syue ni plak makan sushi..harga makanan kt sini ok ler, still berpatutan..syue pyer ramen satu mangkuk RM 18 skaly dgn tax. tp siyes, byk giler dlm tu sbb tu brpatutan. moroever japanese food kot. Si Lisa  plak 1 pinggan kecik sushi (ada 2 sushi )  hrganya RM 4. sedap n saiz pon ok. Tp diingatkan jarang2 bley le mkn, tp kalau slalu tu...ummmm heheh mmg xlar kan..skali skaler ape salahnyer :) 
ok, niler antara gambar2 yg kteorg sempat amik td.haha sempat lg amik gambar (semata2 nak update blog..hihihi) soryler gambar blur coz pakai phone je. :)


ni seafood ramen yg syue makan td. macam2 ada kt dlm mangkuk ni.hahah..bezzz :)





 ** bergambar dgn udang :o
hohoho


** and mangkuk ramen skaly :p


Ni yg Lisa, kawan syue makan.... sushi


onyonyo....


The result......................................................... jeng jeng jeng....



** alhamdulillah..syue pyer abyh walaupon mmgler xlarat sgt dah mse tu.byk kot ramen. mangkuk pyerlah beso.. tp si Lisa ni plak....
tengoklah...




sushi yg last ni ler yg dia xabyh. se je agy.hahaha.. yg se ni le die bungkus wt blik. Lisa2.. :p



baki minuman yg tinggal...same je kan?? xlarat dahhhhh nak abyskan..


haaaa... gituler gamaknyer serba sdkit entry sal sushi ni. klu korang nak taw kteorg mmg ske mkn sushi. sampai  nme FB syue pun dah jd syue + syiey dah haa.. sblum syue tutup tirai entry pada kali ni, syue ada attach 1 lg video. just for fun! si Lisa ler record ni.. Lisaaaa... oooo Lisaaaaa... hehehe..k bye :)


video


Tinggalkan komen sekali tau :)

Thursday, 23 February 2012

new test new pimples!

oh Allah, I just realized that I have new pimples on my face when I woke up this morning. I think it is because i'm going to sit for my second grammar test. And yah! I'm sure of that.
But when the test is over, surprisingly, the acne has gone! Even though the test was extremely hard but let bygones be bygones right? Another test is waiting for me. Grammar test 3!


Back to the topic, now I know that the formation of acne that I had was due to the stress. When the test is over, then my acne disappears. Stress causes acne! it is a fact. Because of that, I've  decided to choose the topic regarding pimples or acne for my informative speech next week. Teenagers outside there are still don't know why they are suffering for acne. Why the acnes always there on their face? Now, in order to curb this problem,  I will do  a research related to this problem. My advice is, as the teenagers, we should aware of this  problem as pimples loves teenagers. Teenagers are always stress and we all know that one of the major factor of formation of acne is stress.. Like what I have experienced before! please avoid stress as it will ruin your nature beauty of skin:)


Last but not least, I just want to tell you that it was not my intention to post this new entry hahaha, moreover in English. Notice that my previous entries were all in malay except the first three entries only. Everything is possible!
ok, let's come to the conclusion.. The conclusion is you can make your own conclusion.( i don't know what i'm mumbling about)
okkkiieeeee..tarraaaa!!!


Tinggalkan komen sekali tau :)

Friday, 17 February 2012

power power TESLB

Assalamualaikum :)
humm,,cam biasa, update blog lagi^^" heheh..


Nak citer sal English week yg berlangsung selama seminggu kt kampus syue. Macam2 aktiviti yg diadakan termasuklah poem recitation, singing competition, story telling and choral speaking. Tapi byak2 aktiviti ni, aktiviti yg plg menarik ialah choral speaking. kenapa? ha! sbb mse ni ler kte nak tgok team work dlm kalangan classmates. Dekat kampus syue ada 4 kelas unt program TESL (TESL A, TESL B, TESL C, AND TESL D). Keempat2 kelas ni diwajibkan unt menyertai choral speaking dan semua ahli diwajibkan terlibat. Pada asalnya, kiteorg macam ummpppphhh, xbrape nak join sgt sbb mse ni assignment pyerlah byk bertimbun2 xsempat lg nak wt. so kteorg pk mcm English week ni berlangsung pd mse yg xbrape ssuai. Tp alhamdulillah, semuanya berjalan baik sampailah majlis penutup English week pada harini.


hemmm.. bila tibe majlis penutup ni baruler kteorg sedar yg walaupun pyerlah sbuk dgn assignment yg berlambak2 tu, tp kteorg still boleh bagi commitment dalam menyempurnakan minggu bahasa inggeris ni dgn jayanya. heheh, rupenya kental jugak semangat budak2 asasi TESL ni yerk:)
oklah, berbalik kpd cerita ttg choral speaking td, kteorg (TESL B) students mmg bersungguh2 berlatih unt choral speaking ni.. Pada mulanya mmg stress sbb kne hafal script lagi, nak arrange kedudukan ape semua, semua tu memerlukan komitmen semua ahli. sbb tulah, choral speaking ni yg plg best brbanding yg len. Kalu sorang jer wt masalah, semua xjadi. that's what we call TEAM WORK. pepun trime kasihle kt kteorg pyer conduct NAZA sbb gigih melatih kteorg ni.


practice makes perfect! sepanjang minggu kteorg berlatih choral speaking nim. dgn gaya, tunduk bangunnyer, geleng2 kpale, tunduk2 nyew..pasni ape plak hangguk2 geleng2?? hahah, xdelah.. pendek kate mmg best sgt spnjang kteorg practice. Hari berganti hari, mase berganti mase, tibelah mse unt kiteorg wt persembahan. mse unt pertandingan choral speaking special sket sbb ianya diadakan pd hari terakhir English week sbb yelah kan, nak practice tu msti amik msenya..pilihan colour baju kiteorg adalah putih ngan hitam. comey kan?heheh


Kteorg dpt giliran yg kedua, first berdiri dpn judges mmg nervous sgt sbb syue kne brdiri dihadapan depan skaly. hahah.. mungkin disebabkan kteorg nervous, adalah yg tersasul. tp yg syue respectnyew kteorg pandai cover taw. walaupun ayat yg kluar drp mulut lain dgn script tp bile pk logik judges taw ke script kteorg? so, kteorg wt cool jer sampai la abys perform. Mase dekat2 nak abyh wt persembahan tu mmg la enjoy giler sbb nervous pon dah hilang tambah2 lg ada le students dlm group kteorg siap wt lawak lagi mse perform sampai tergelak judges kt depan kteorg. Bagus sgt sbb lawak tu yg buat kteorg xnervous dah:)


Bila abyh jer prsembahan kteorg ramai2 nyanyi kuat2 dkt dkt luar stage. Ase cam lepas beban kteorg.semua puas hati sbb kteorg dah buat bersungguh2 dah. Besides, group kteorg siap baca doa lagi sblum perform yg diketuai sorang pelajar dlm klaz kteorg iatu Ustaz syed pulut lepa.  Rasa terharu pon ada. sob2.. mse org len tgh sibuk2 practice, kteorg tunduk menadah tangan memohon pertolongan Ilahi agar memberkati usaha kteorg slame ni..mmg special la TESL B ni. power sungguhh!!


Oklah, xnak citer panjang2, kt sini syue ada attach satu video klaz kteorg mse pertandingan choral speaking tu. heheh, sbb tu mse ni baru nak update blog sbb video ni baru jew siap.ok, nilah klaz kiteorg dgn motto.....
POWER! POWER!! TESL B.

siyes nangis tgok video ni T_______________T
we'll miss this moment :(



video


Tinggalkan komen sekali tau :)

Friday, 10 February 2012

Tissue roses:)

Assalamualaikum and hi :))


 Bile pikir2 balik, tengah2 makan maggi ni, best jugak kalau update status kt blog ni. So, kalini nak citer sal bunga ros yg syue buat mse demonstrative speech kat kelas tempohari. Sebab ianya simple dan cantik menjadikannya sgt sesuai unt dijadikan hiasan kt atas meja study korang. Syue pon belajar buat rose ni daripada tutorial kat internet. Mintak maaflah sbb tutorial kt sini barcampur2 kejap kertas tisu tu warna putih kejap warna pink sbb syue amik gambar unt tutorial ni kt dlm internet.syue pyer bunga rose plak wrne kuning. heheh, walau pepun, kertas tisu tu mstilah kertas crepe. Depends on korang la nak gune wrne ape unt bunga korang nanti k.


Baru2 ni syue dapat permintaan untuk sediakan tutorial unt buat bunga ni, tp xsempat lg nak buat. Tapi sekarang korang dah boley cuba buat rose ni. Rose ni sgt simple dan hanya memerlukan bahan2 yang simple je k. Korang boley dapatkan barang2 ni semua dekat kedai buku ataupun bridal shop je :)


Apa yg korang semua perlukan adalah:


1.Crepe tissue paper
2. dawai bunga / pipe cleaner
3. marker pen (ikut suka wrne pe tp biar sesuai dgn warna korang punye crepe tissue paper)
4. 2 klip kertas
5. gunting
6. floral tape (yang balut batang bunga tu)
7. wire cutter (plier)
8. (7.5 cm) circular shape (amik jer bekas bedak kompak korang :) )


now, let's move to the steps


Firstly, korang lipat kertas tisu korang tu macam gambar ni and buat satu bulatan dgn menggunakan bekas bedak kompak korang. ( saiz yg disyorkan adalah 7.5 cm).








Then, gunting bulatan yg korang dah buat td dgn menggunakan gunting.Letakkan klip kertas kt sebelah tepi bulatan bg memudahkan kerja korang :)




kemudian, Korang akan dapat hasil yg macam ni..Korang amik 10 lapisan drp tisu tu k. Sebenarnya boley jer nak amik lebih dari 10 sbb makin byk lapisan tisu, makin kembang bunga korang. cuma takut nanti xbalance dengan korang punya batang bunga. 10 pon dah ok :)




Sekarang, korang boleh  mula mewarnakan sebelah tepi bulatan dgn marker pen megikut warna yg korang suka.







Next, korang akan tebuk dua lubang dkt tengah2 bulatan td dengan menggunakan floral wire atau pipe cleaner. Based on this tutorial, pilihan batang unt bunga rose ni adalah pipe cleaner. Korang pilihla yg mana2 korang suke k.  First skaly korang buat satu lubang dan bengkokkan sedikit batang bunga dkt sebelah atas. Seterusnya, buat another hole dkt sebelah lubang yg korang dah buat td.




Hasil yg korang akan dpt adalah  seperti ni..then simpulkan dua batang bunga tu dkt bawah bulatan.




Tibalah masa unt buat kelopak bunga.Amik satu daripada 10 lapisan kertas tisu tadi dan just putar lapisan tu sesuka hati korang. tp fokus unt buat bunga taw takut nanti bkn bunga yg terhasil tp gumpalan kertas:)




Kendian, teruskan dengan lapisan2 seterusnya sehingga lapisan yg terakhir...


Here is the result..............




Cantik kan?? Kat bawah ni pulak yg syue pyer mse wt demo speech aitu:)


Ok, done with the tutorial..Thank you and have a try!
:)


Tinggalkan komen sekali tau :)

Saturday, 4 February 2012

Stress! Stress! Stress!!

FUUUUUUHHHHHH!!!!!! FUHHHHHHHH!!!!
Dah berhabuk rupenye blog syue nim..hahah, lama sungguh xupdate blog. Thanks to new followers. Oklah, humm, sebab "kestressan" yg syue alami skunk ni menyebabkan terdetik di hati ini untuk berkongsi luahan hati kat blog yg sudah berhabuk ni.. So title unt post ni sepertimana tuan-tuan dan puan-puan dpt lihat di atas. Bait-bait kata pada post ini mungkin berbeza dengan post-post yg sebelum ini krn dah topik pon stress, jadi ia sdikit sebanyak mengeffectkan keyboard laptop ni.hahaaha 
:)

Aha! Berbalik kepada topik, antara persoalan-persoalan yg dpt dikemukakan berdasarkan tajuk di atas adalah... stress?? kenapa stress?? perlu ke nak stress?? dan banyak lagi solan-soalan seumpamanya yang mungkin bermain di dalam kotak fikiran ataupun kotak lutut masing-masing. kan? Sebenarnya stress boleh terjadi apabila seseorang tu mengalami tekanan yg maha dasyat lagi menggerunkan. gerunnn???? Begitulah betapa berbisanya tekanan sebenarnya. Biasanya symptom  yg paling biasa kita dapat lihat apabila seseorang itu stress adalah melalui kemurungan yg dialami, seperti bad mood. Stress amatlah gemar kepada para remaja tdk kira di awal usia remaja, baru nak menjadi remaja mahupun pertengahan  akhir remaja.Yang dibincangkan sekarang adalah remaja bukan kemeja ok, so diharapkan tuan puan dapat mengklasifikasikan definisi remaja dan kemeja.

Berbalik kepada topik unt kaly kedua, apa yg sebenarnya menyebabkan syue stress tahap gaban ni yg memberi sebab musabab bagi pihak kedua, iaitu para pembaca terpinga-pinga??aha! Penantian unt jawapannya kini berakhir.. Hahaha, xlarat dah nak meneruskan kegilaan yg sememangnya gila ni, let me tell u why i'm so depressed.. Hahaa..actually because of my assignments.. Oh My Allah..byknyer assignment. Kwn2 plak sibok dok bercakap sal assignment mnybabkan bertambah2 lagi la kestressan ini. And I'm just realized that kan bagos klu masuk skul menengah blk..Semua nota cikgu bagi..Homework xdelah sampai tahap melemahkan kepala lutut yg sememangnya lemah ni. Bergegar lutut ni bile tgok assignment. Hopefully, bile berkongsi citer ni boley la tenangkan hati sikit..haha

Yelah kan, org lain pon stress jgk, tp I keep thinking how they manage to control it? As for me, all that I can do is crying! That's all.. Mungkin korang ada terapi2 ke nak kawal stress ni? Students mmg la kne bijak mengawal stress sbb stress ni, unt students mcm kawan. Sentiasa berada di mana-mana.humm...
oklah, syue brhenti dulu.. Any suggestions related to this topic? Please give your comments especially how to reduce stress or control it?
sayonara :)



Tinggalkan komen sekali tau :)

Copyright© All Rights Reserved syuesyiey.blogspot.com